Jak neplýtvat potravinami?
Domácí vakuování2024-09-03T11:34:16+00:00Domácnosti mají na svědomí až 55 % potravinového odpadu, 9 % odpadu tvoří veřejné stravování a 11 % vzniká v zemědělství. V tomto článku najdete několik základních tipů, které vám pomůžou omezit plýtvání jídlem.
- Nákup si naplánujte dopředu
Postupujte podle svého předem naplánovaného jídelníčku. Nejdříve si promyslete, co všechno potřebujete nakoupit. Poté si vytvořte seznam. V obchodě pak postupujte podle něj. Vyhnete se tak nepříjemnému vzpomínání a přemýšlení o tom, co že jste to vlastně chtěli koupit. Také ušetříte čas. Nákup tak pro vás bude příjemnější záležitostí.
- Vyhněte se akcím a výhodným nabídkám
Nenechte se svést nabídkami potravin za výhodnou cenu. Nakupujte vždy tolik jídla, kolik potřebujete. Pokud vás zlákají slevy, může se jednoduše stát, že výhodně zakoupené potraviny skončí v odpadkovém koši. A to by byla velká škoda.
- Kontrolujte minimální dobu trvanlivosti
Pokud se chcete vyhnout zbytečnému plýtvání jídlem, kontrolujte vždy dobu trvanlivosti a myslete na ni. Pokud už nějaké balení otevřete, můžete si na něj fixou napsat, do kdy je potřeba ho spotřebovat. Vyhnete se tak zbytečnému zkažení potraviny a nutnosti ji vyhodit.
- Skladujte potraviny prakticky a správně
Skvělým pomocníkem při skladování potravin je vakuování. Vakuování nedovolí vlhkosti a vzduchu přístup k potravinám. Také potlačí množení mikroorganismů. Potraviny tak vydrží v mrazáku 2 až 3 roky. V lednici je můžete nechat několik týdnů. Zachovají si svou původní chuť a i po delší době budou chutnat jako právě koupené. Díky vakuování také ušetříte místo při skladování.
- Vařte ze zbytků
Vaření ze zbytků je velice zábavné. Vaší kreativitě se meze nekladou. Jaké potraviny lze využít? Ze starého chleba můžete například snadno připravit žemlovku. Ze staršího ovoce nebo zeleniny můžete připravit skvělé smoothie. Určitě přijdete i na další způsoby využití starších potravin.
- Pravidelně čistěte lednici
Abyste zamezili šíření plísní a bakterií z lednice do potravin, pravidelně ji čistěte. Nejlepší je věnovat tomu několik minut každý měsíc. Malé skvrny odstraňujte hned, když vzniknou. Jakmile se některá potravina zkazí, ihned ji vyhoďte. Neuchovávejte ji spolu s ostatními v lednici.
- Nakupujte potraviny se speciálním označením
Nakupujte potraviny se speciálním označením, které jsou zlevněné, protože mají blízko k expiraci. Takto označené potraviny najdete například v Albertu. Albert má vytvořený speciální program zaměřený na omezení plýtvání s potravinami.
- Darujte potraviny
Darovat potraviny vám umožní potravinové banky. Jsou to neziskové organizace, které shromažďují potraviny a distribuují je odběratelským dobročinným organizacím. Díky nim se pak potraviny dostávají k lidem v nouzi (seniorům, rodinám s dětmi, matkám samoživitelkám a lidem bez domova).
- Vytvořte si speciální místo v lednici
Vytvořte si speciální místo v lednici, kam budete ukládat potraviny, které je potřeba sníst co nejdříve. Vyhnete se tak zbytečnému vypršení jejich doby expirace, zkažení potravin a nutnosti je vyhodit.