Jak vybrat vakuovačku? 10 TIPŮ na co se zaměřit
Domácí vakuování2023-11-28T08:36:58+00:00Vakuování potravin má řadu výhod. Tento způsob úpravy nedovoluje přístup vzduchu a vlhkosti. Ruční vakuová svářečka funguje tak, že odsaje přebytečný vzduch, který by mohl způsobit zkažení potravin. Díky tomu vydrží v mrazáku až 2 nebo 3 roky. V lednici je pak můžete nechat i několik týdnů. Nemusíte se bát, že by po tak dlouhé době ztratily svou původní chuť. I po čase budou chutnat jako právě koupené. Vakuovat můžete nejrůznější potraviny – například zeleninu a ovoce, pečivo, brambory, houby, polévku nebo maso. Jaké hlavní výhody přináší používání vakuovačky?
- prodloužení trvanlivosti potravin
- zachování čerstvosti potravin
- šetření místa při skladování
- možnost přípravy pokrmů pomocí metody sous-vide
Přemýšlíte o koupi vakuovačky do vaší domácnosti? Pak si nejprve promyslete, jaké potraviny budete chtít vakuovat a kolik jich bude. Pokud máte v plánu uchovávat jich větší množství, budete si asi muset pořídit větší vakuovací sáčky. Konkrétní vakuovací sáčky mohou být kompatibilní pouze s určitou vakuovačkou. Pro domácí účely se hodí spíše vroubkované sáčky. Ty hladké pak použijete spíše v profesionálních provozech. Nezapomeňte tedy při výběru ruční vakuové svářečky na tento důležitý faktor. A na jaké další body se zaměřit?
1. Kvalita a cena
Kvalita je na prvním místě i u vakuovaček. Pokud si koupíte svářečku za velmi nízkou cenu, hrozí, že jí bude odpovídat i kvalita. Pečlivě proto vybírejte a snažte se nemyslet jen na peníze. V budoucnu by se vám to nemuselo vyplatit. Pokud si naopak koupíte vakuovačku za přiměřenou cenu, může pro vás být zároveň i investicí do budoucna, protože poskytne vysokou hodnotu v podobě kvality, spolehlivosti a dlouhodobé životnosti. Cena vakuových ručních svářeček dostatečné kvality se pohybuje asi kolem jednoho až tří tisíc korun. Zvažte tedy, kolik jste za novou vakuovačku ochotni zaplatit.
Tip: Nezapomínejte ani na hlučnost. Některé vakuovačky pracují poměrně potichu.
2. Velikost
Nezapomeňte si před nákupem vše promyslet. Uvědomte si, kam budete vakuovačku ukládat a podle toho se pak rozhodněte. Nejvhodnější místo asi představuje přímo kuchyňská linka. Vakuovačku tak budete mít vždy po ruce.
Tip: Raději si před koupí vakuovačky změřte, jak velký prostor na ni máte.
3. Značka a spolehlivost
Známkou kvality je značka renomovaného výrobce. Můžete se také podívat na recenze ostatních zákazníků, kteří produkt zakoupili dříve. U vakuovačky se vyplatí si za spolehlivost připlatit. Vydrží vám tak do budoucna a nepoškodí se po několika použitích.
ZAJÍMAVOST: Jednou z nejlepších vakuovaček je podle recenzí Heureky „Maxo VM Profi“. Tato značka se umístila i na nejlepších pozicích podle recenze „Testino.cz“. Výzkum hodnotil kvalitu, materiál, design, výkon, velikost, cenu, spolehlivost, značku a funkce svářeček. Umístily se také vakuovačky značky „DOMO DO336L“ a „Catler VS 8010“.
4. Výkon a příkon
Při výběru vakuovačky se nezapomeňte zamyslet nad potřebným výkonem. Zkuste si určit, za jak dlouho potřebujete, aby svářečka dokázala zavakuovat potraviny. Její výkon vyjadřuje čas potřebný k vakuování. Pokud je vysoký, znamená to, že vakuovačka pracuje velmi rychle.
Zajímavost: Příkon vyjadřuje, kolik elektrické energie vakuovačka spotřebuje. Může to být 100 až 2400 Wattů.
5. Materiál a design
Určitě si rádi při nákupech vybíráte podle svého vkusu. I vakuovačky vyrábí v různých barvách a provedeních. Vyberte si tedy tu, která se vám bude líbit. Důležitá je také volba materiálu, se kterým souvisí odolnost a náročnost údržby.
6. Vakuovací sáčky
Při výběru vakuovačky přemýšlejte i o vakuovacích sáčcích, jejich velikosti a typu. Pro domácí účely využijete vroubkované sáčky. Pro profesionální provozy se pak hodí naopak ty hladké. Zvažte také, jestli nebude praktičtější koupit si přímo vakuovaou roli (materiál v ní není rozdělený na jednotlivé sáčky).
7. Jak často budete vakuovat
Přemýšlejte o tom, jak často budete potraviny vakuovat. Pokud máte v plánu vakuovat často, využijete komorovou vakuovačku. Takové si pořizují například restaurace. Jestliže budete vakuovat méně často, bude vám stačit ruční domácí vakuovačka.
8. Výkon kompresoru
Důležitým faktorem je i výkon kompresoru. Konkrétní hodnoty najdete v podrobnějších informacích o dané vakuovačce. Udávají se v litrech za minutu a vyjadřují, kolik litrů vzduchu je kompresor schopný odsát nebo vytlačit za minutu.
9. Speciální funkce
Některé vakuovačky mají speciální funkce. Zaměřte se proto při nákupu i na tento faktor. Pokud máte například v plánu vakuovat a uskladňovat pečivo, budete potřebovat svářečku se speciální funkcí vakuování měkkých potravin.
10. Vakuovací boxy
Vyhovuje vám spíše uskladňování potravin ve vakuovacích boxech? Pak si pořiďte takovou vakuovačku, která vám práci s nimi umožní. V nabídce jsou i svářečky, pomocí kterých je možné potraviny vakuovat v boxech přes hadičku.