Sous-vide aneb snadné a zdravé vaření

Sous-vide aneb snadné a zdravé vaření

Sous-vide

Chcete ušetřit čas? Baví vás vaření, ale zároveň nechcete v kuchyni trávit dlouhé hodiny? Rádi připravujete chutné, zdravé a výživné pokrmy?

V tom případě se pojďme společně podívat na metodu sous-vide, která je oblíbená u profesionálních kuchařů a postupně se rozšiřuje také do domácností, kde rádi objevují nové a netradiční formy přípravy jídel.

Domácí vakuování

Příprava jídel metodou sous-vide je charakteristická vařením při konstantně nízké teplotě, díky čemuž se veškeré přísady promísí rovnoměrně a hezky prostoupí celým pokrmem.

Velkou výhodou této metody je skutečnost, že během vaření dochází pouze k minimálním váhovým úbytkům surovin. Jedná se tedy o úsporný a šetrný způsob přípravy jídel, kdy je potenciál jednotlivých surovin využit na maximum.

A to není vše! V průběhu vaření není dosaženo bodu varu, což způsobuje, že si veškeré potraviny zachovají svůj původní vzhled, aroma i důležité vitamíny a živiny.

Sous-vide se skvěle hodí pro přípravu zeleniny, ovoce, mořských plodů, ryb a veškerých druhů masa (včetně těch, která mají sklon k vysoušení).

Postup přípravy jídel

Příprava jídel metodou sous-vide je jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Nespornou výhodou je, že šetří váš čas i pozornost, takže zatímco se pokrm vaří, vy se můžete bez obav věnovat jiným činnostem.

Ještě než přistoupíme k samotnému vakuování, vložíme do vakuovacího sáčku (strukturovaný, vroubkovaný, mřížkovaný) ingredience, které každý pokrm příjemně ochutí a dodají mu jedinečnou chuť. Ať už se rozhodneme použít čerstvé bylinky, oblíbené koření
nebo třeba máslo – fantazii a chuťovým buňkám se meze nekladou!

Jakmile máme předpřípravu hotovou, můžeme se pustit do vakuování pomocí vakuovačky, která ze sáčku vysaje veškerý vzduch. Takto předpřipravený pokrm vložíme do hrnce sous-vide nebo využijeme ponorný vařič a nastavíme jej na příslušnou teplotu.

Celková doba vaření metodou sous-vide se obvykle pohybuje v řádu několika hodin (záleží na konkrétním druhu potraviny). Na postupném vaření ve vodní lázni při konstantní teplotě je skvělé to, že pokrm zůstává déle čerstvý a lze jej bez problémů uchovat v lednici či mrazáku, kde díky vakuování zabere opravdu jen minimum místa. Jídlo přichystané metodou sous-vide tedy šetří prostor a může být taktéž praktickým pomocníkem do dnů, kdy se člověku nechce vařit či je většinu dne mimo domov. Vakuované jídlo v lednici je tak ideálním řešením pro náročnější dny či chvíle, kdy chcete prostě jen dorazit domů a během pár okamžiků jíst
plnohodnotný pokrm.

Díky metodě sous-vide stačí pouze vytáhnout předpřipravený pokrm z lednice, chvíli jejprohřát a servírovat.

Výhody sous-vide v kostce

  • delší trvanlivost potravin
  • úspora místa v lednici či mrazáku (díky vakuování jsou potraviny skladnější)
  • šetrná příprava potravin
  • jednoduchá cesta ke šťavnatosti a zachování chuti připravovaných ingrediencí
  • chuť se nevyváří, ale naopak – veškeré ingredience se díky pomalé lázni krásně propojí a pokrmy neztrácí svou vlastí chuť
  • jednoduchá údržba a čištění (hrnec sous-vide nebo ponorný vařič přichází při vaření do kontaktu pouze s vodou)

Sous-vide aneb moderní způsob vaření, díky kterému je vaření snadnější, chutnější a zdravější!