Vakuování potravin na výlety, dovolené a při cestování
Domácí vakuování2024-05-20T08:18:57+00:00Slyšeli jste už o vakuování? Napadlo vás, že byste tento způsob uchování potravin mohli využít i při letních výletech, dovolených nebo při cestování obecně? Přečtěte si několik tipů, jak na to.
Co je vakuování?
Jedná se o způsob uchovávání potravin, který nedovoluje přístup vzduchu a vlhkosti. Taky zabraňuje množení mikroorganismů. Díky tomu vám potraviny vydrží v lednici několik týdnů, v mrazáku pak i několik let. Jejich doba trvanlivosti se výrazně prodlouží. Nemusíte se bát, že by ztratily svou původní chuť. I po čase budou chutnat jako právě koupené!
Vakuování potravin na výlety
Blíží se čas letních výletů. Přemýšlíte, jaké občerstvení si vzít s sebou a jak ho uskladnit? Praktickým pomocníkem může být vakuovačka. Výhodou zavakuovaných potravin je, že vydrží déle čerstvé, jsou skladnější, neosychají, nepřenáší se mezi nimi pachy a nedochází ke ztrátě jejich chuti. K vakuování jsou vhodné téměř jakékoli potraviny. Ať už se tedy vydáte na krátký výlet nebo třeba na několikadenní, vakuovačka vám bude vhodným pomocníkem!
Jestli míříte na kratší výlet, asi vás bude spíše zajímat, jak dlouho vydrží zavakuované potraviny mimo lednici nebo mrazák. Obecně vydrží zavakuované potraviny při pokojové teplotě samozřejmě kratší dobu než v lednici nebo mrazáku. Jejich trvanlivost se ale i tak značně prodlouží. Při pokojové teplotě vydrží zavakuované:
- pečivo – 7 až 8 dní
- těstoviny – 12 měsíců
- rýže – 12 měsíců
- mouka – 1 až 2 roky
- ořechy – 2 roky
- sypaný čaj/mletá káva – 12 měsíců
- potraviny v prášku – 12 měsíců
Pokud budete mít na dovolené možnost využít lednici nebo mrazák, vaše možnosti se značně rozšíří. V lednici vydrží zavakuované:
- vepřové maso – 14 až 21 dní
- hovězí maso – 30 až 40 dní
- ryby – až 5 dní
- drůbež – 6 až 9 dní
- zvěřina – 30 až 40 dní
- uzeniny – 25 až 40 dní
- pečené maso – 8 až 12 dní
- ovoce a zelenina – 7 až 14 dní
- tvrdý sýr – 30 až 60 dní
- měkký sýr – 14 až 20 dní
- vařená rýže – 8 až 12 dní
- vařená polévka – 8 až 12 dní
- čerstvé bylinky – 7 až 14 dní
- kaše – 6 až 10 dní
- těstoviny – 6 až 8 dní
V mrazáku pak vydrží zavakuované:
- maso obecně – 2 až 3 roky
- mleté maso – 1 rok
- ryby – 2 až 3 roky
- drůbež – 2 až 3 roky
- ovoce a zelenina – 2 až 3 roky
- polévky a omáčky – 1 až 2 roky
- pečivo – 2 až 3 roky
- čerstvé bylinky – 10 až 12 měsíců
Vakuování a kempování
Pokud se chystáte kempovat, vakuovačku jako pomocníka určitě oceníte. Kdyby vás na dovolené překvapily deště, můžete mít jistotu, že jestliže budete mít potraviny zavakuované, budou i za deště ve stanu chráněné před vlhkem. Vakuovačka je zároveň poměrně skladná, takže vám nic nebrání vzít si ji s sebou.
Vakuování potravin na delší cesty
Využití vakuování potravin může být správnou volbou i pokud plánujete nějakou delší cestu. V takovém případě si nakupte potraviny s co nejpozdějším datem spotřeby a ihned je zavakuujte, aby vám vydržely co nejdéle. Snažte se je pak při cestování skladovat tak, aby k nim nemělo přístup světlo a slunce. Dlouho vám vydrží zavakuované například nejrůznější přílohy (bramborová kaše, rýže, knedlíky nebo těstoviny).
Pokud budete mít k dispozici lednici nebo mrazák, nemusíte se bát zavakuovat si s sebou i maso, ovoce nebo zeleninu. Řada lidí využívá na cesty přenosné chladicí boxy, které trvanlivost zavakuovaných potravin značně prodlouží.